Snižujeme spotřebu vody v kuchyni. Jak na to?
Finance

Snižujeme spotřebu vody v kuchyni. Jak na to?

Věděli jste, že plná vana stojí stejně jako 150 litrů vody? Přesně tolik litrů totiž do vany napustíme, když si chceme dopřát příjemný večer. Každodenní hygiena je to, při čem nejvíce plýtváme vodou, při čem nám voda doslova proplouvá mezi prsty. Samozřejmě se jedná o něco důležitého, ale i při každodenní hygieně lze snížit spotřebu vody. Stejně tak lze snížit spotřebu vody v kuchyni, kde se taktéž velmi plýtvá s cenností jménem voda. Připojte se tedy k mnoha lidem, kteří se snaží žít ve prospěch životního prostředí a snažte se snížit spotřebu vody i ve vaší domácnosti. Nyní poradíme, jak toho lze docílit v kuchyni.

I když každodenní hygiena je činnost, při které se spotřebuje největší množství vody, vaření či obecně kuchyně je další v pořadí. Prozraďme si, jak v kuchyni snížit spotřebu vody a jak tedy ulevit nejen životnímu prostředí, ale také naší peněžence.

Jak snížit spotřebu vody v kuchyni

  1. Myjete ovoce a zeleninu? Tak tuto vody rozhodně nevypouštějte do odpadu, ale použijte ji třeba k zalévání pokojových rostlin.
  2. Pokud se chystáte na umývání pánví a hrnců, rozhodně je nejdříve odmočte. Umytí půjde rychleji a snadněji, nespotřebujete tolik vody, kolik byste spotřebovali při drhnutí nádobí pod tekoucí vodou.
  3. Při přípravě pokrmů vařte suroviny v přiměřeném množství vody i v přiměřeně velkém hrnci.
  4. Okamžitě opravte kohoutek, pokud zjistíte, že kape. Tímto způsobem se totiž výrazně plýtvá vodou, z kapajících kohoutků mohou uniknout i litry vody. Opravu kapajících kohoutků proto nenechávejte na poslední chvíli.
  5. Do kuchyně si rozhodně pořiďte pákovou baterii, jelikož ta výrazně zkrátí dobu nastavování teploty vody. Je prokázané, že pákové baterie dokáže ušetřit až třicet procent energie, která se vynaloží na nastavování teploty.
  6. Nepoužívejte k rozmrazování potravin vodu. Raději potravinu nechte svévolně rozmrznout, a to třeba v lednici přes noc. Nejen, že ušetříte, ale také prospějete potravině jako takové.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *